Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia

12 grudnia 2013, 10:29

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.



Alzheimer może się zaczynać już w dzieciństwie?

10 grudnia 2013, 10:44

U osób będących nosicielami specyficznej kopii genu SORL1, który zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera o późnym początku, zmiany w mózgu występują już w dzieciństwie.


Płytki i dywany ze ślimaczych odchodów

29 listopada 2013, 13:01

Gdy holenderska projektantka Lieske Schreuder zauważyła, że ślimaki Helix aspersa maxima chętnie żerują na papierze i kartonie, postanowiła sprawdzić, co się stanie, gdy im się zaserwuje ich kolorowe wersje. Okazało się, że mięczaki nie absorbują pigmentów i je wydalają. Zagospodarowując zutylizowany przez ślimaki materiał, artystka wykorzystało go do uzyskania... płytek podłogowych.


Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi

29 listopada 2013, 10:48

Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.


Przenośna chmura chemiczna skorków

29 listopada 2013, 09:40

Dorosłe skorki posługują się wielofunkcyjną chmurą chemiczną, która ma nie tylko odstraszyć drapieżniki, ale i zabezpieczać przed chorobami.


Co ma minóg do regeneracji ludzkiego rdzenia?

25 listopada 2013, 15:07

By sprawdzić, czemu u niższych kręgowców po uszkodzeniu rdzenia neurony się regenerują, a u wyższych, np. ludzi, nie, naukowcy z Uniwersytetu Missouri wyizolowali od minoga morskiego zniszczone neurony połączeń siatkowo-rdzeniowych. W dalszej kolejności zajęli się hodowlą i oceną wpływu podania aktywatorów różnych grup przekaźników wtórnych (ang. second messengers) na wzrost komórek.


Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 10:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.


Trójwymiarowy rinowirus C

30 października 2013, 09:29

Uczeni z University of Wisconsin-Madison stworzyli szczegółowy trójwymiarowy model rinowirusa C. Model ten pokazuje, dlaczego wciąż nie potrafimy poradzić sobie ze zwykłym przeziębieniem. Rinowirus C został odkryty w 2006 roku i wiadomo, że to poważny, groźny przeciwnik


Co rozwija gimnastyka mózgu?

28 października 2013, 13:37

Trening mózgu wzmacnia pamięć roboczą, ale nie inteligencję płynną, czyli zdolność dostrzegania złożonych relacji i rozwiązywania problemów (ang. fluid intelligence) - twierdzą naukowcy z Georgia Tech.


Dendryt jako aktywny gracz

28 października 2013, 09:42

Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii wykazali, że dendryty nie są bierną częścią obwodów mózgowych, poprzestając na przekazywaniu danych od jednego neuronu do następnego, ale również przetwarzają informacje.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy